Site İçi Arama

Ödemiş Kent Konseyi’nin Eylül ayı olağan genel kurulu 26 Eylül Perşembe günü saat 17.00’de Ödemiş Belediyesi Nikah Salonu’nda yapıldı. 25 kuruluştan üyenin katılım sağladığı genel kurul saygı duruşu ile İstiklal Marşı ile başladı.
Genel kurulun divan üyeliklerine Ümran Akça Ateş, Mustafa Çoban ve Neylan Balkan tek liste ile önerildi. Divan başkanı Ümran Akça Ateş'in kısa açılış konuşmasından sonra Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı 28 Haziran’da yapılan seçimli genel kuruldan bu güne kadar yapılanları anlattı.


Seçimli genel kuruldan sonra yapılanları anlatan Mehmet Taşlı, önceki dönemin eksiklerini iki ay içinde gidermeye çalıştıklarını söyledi.
Ödemiş Kent Konseyi’nin Ödemiş’in fikri yönünü dile getiren bir kuruluş olduğunu ifade eden Taşlı, “Ödemiş Kent Konseyi; demokratik, gönüllülük esasına bağlı bir oluşumdur. Buraya gelmek, bir fedakarlık işidir. Ödemiş’teki tüm kurumların temsilcisiyiz. Bunun içerisinde devlet kurumları, muhtarlıklar, STK’ler, dernekler, odalar, partiler, sendikalar ve diğer kurumlarla 250'ye yakın oluşumun katılım hakkıyla oluşan bir sivil toplum kuruluşuyuz. Ödemiş Kent Konseyi içinde meclis ve çalışma grupları olarak adlandırabileceğimiz yapılanma kapsamında önümüzdeki dönemlerde yukarıda bahsettiğim kurumsal yapıları işletmeye çalışacağız” dedi.
Taşlı konuşmasının devamında şunları söyledi:
“İlçemizdeki tüm kurumların temsilcilerinin katılımıyla oluşan Ödemiş Kent Konseyi yürütme kurulu olarak göreve geldiğimiz seçimlerin ardından toplantılar yapıp Kent Konseyi’nin çalışmaları ile ilgili rapor hazırladık. İlçemizde toplumsal birlikteliği sağlamak ve şehrin sorunlarını yakından takip etmek amacıyla yaptığımız toplantıların ardından Meclis ve Çalışma Grupları için çağrılarda da bulunduk.

 28 Haziran 2019 tarihinde yapılan seçimli genel kurulumuzda belki de ülkemizdeki en yüksek katılım oranlarıyla ve örnek bir olgunlukla bu demokratik yarış yaşadık. Ödemiş bu genel kurulla bölgemize ve ülkemize demokratik kent kültürü olgunluğu örneği göstermiş oldu.
Buradan aldığımız yetki ve destekle göreve gelir gelmez hemen çalışmalara başladık ve yeniden sağlıklı katılımcı şeffaf bir yapı için çaba sarf ettik. Bu süreçte, Belediye, Kaymakamlık ve Resmi Kurum ziyaretleri gerçekleştirdik. Sosyal medya sayfalarımızı güncelledik. Gölcük gölü ve çevre kirliliği ile ilgili ön çalışma ile kamuoyu bilgilendirme çalışmaları ve gerekli kurumlarla görüşmeler yaptık. Madde bağımlılığı ile mücadele çalışmasına destek verdik. Aydın ovasına ve Aydın’a büyük zararlar veren Jeotermal santrallere karşı yapılan etkinliğe katıldık. Kazdağları’nda yapılmak istenen ve çok büyük bir çevre kıyımına sebep olan altın madeni açma girişimine karşı yapılan etkinliğe katıldık. Güncel konularla ve kentimizin ihtiyaçları eksikleri konularında belediyemizle ve belediye başkanımızla görüşmeler gerçekleştirdik. Bazı konularda çözüm önerilerimizi ve düşüncelerimizi ilgili makamlara ilettik. Kozader ve Efe Dağcılık’la beraber Ödemiş Belediyesi’nin düzenlediği Kurtuluş Şenlikleri kapsamında kirlilik ve Gölcük gölünü korumak amacıyla kamuoyu bilinci yaratılması için Gölcük Gölü etrafında yapılan temizlik çalışmasına katıldık. Kent Konseyi üyeleri olarak ilçemizde düzenlenen etkinliklerde temsil edilmeye çalıştık.
Yeni dönemde açılmasını istediğimiz meclis ve çalışma grupları hakkında görüşmeler yaptık.

Yürütme kurulundaki tüm arkadaşlarımızla beraber şehrimizin sorunlarını bizlere ileten arkadaşlarımızı dinledik ve fikirsel çıkarımlar yapmaya gayret ettik.
Dünya ve ülke olarak çok zor ve sorunların çığ gibi büyüdüğü bir dönemden geçerken farklı çalışma grupları ve halk kesimlerini kurumlarını temsil eden sivil toplum kuruluşlarının daha çok çalışması ve dayanışması gerekiyor. Dünyayı ülkemizi ve bölgemizi güzelleştirmek yaşanabilir sürdürülebilir bir gelecek adına eskisinden çok daha fazla fedakarlık yapmamıza ve paylaşımlara ihtiyaç duyuyoruz.
Bu anlamda bizler de önümüzdeki dönemde toplumumuza barış içinde, demokratik olgunlukla, kimseyi dışlamadan katılımcılıkla, şeffaf ve demokratik bir yapıyla katkı yapmaya çalışacağız. Bu amaçla Kent Konseyi bünyemizde 4’ü eski 5'i yeni olmak üzere toplamda 9 meclis ile faaliyetlerimizi sürdürmeyi amaçlıyoruz.
Daha önce kurulmayan bazı grup ve meclisleri ilave etmek ve bazı çalışma gruplarını meclise döndürmek amacıyla genel kurulumuza önerge vereceğiz. Bunu anlayışla karşılayacağınızı ve onaylayacağınızı düşünüyorum.
Önümüzdeki çalışma dönemimiz yoğun geçecek ve çok farklı alanlarda emek sarf edeceğiz ve bu anlamda verimliliği arttırmak için genel kurul üyelerimiz olan kurumlardan ve üyelerimizden katkı katılım yapmasını, ayrıca birikimi olan tüm hemşehrilerimizin bizlere katılmasını rica ediyorum.
Kent Konseylerinin icra, istihdam, yatırım, yaptırım ve bütçe yetkileri yoktur. Kent Konseyleri gücünü temsil ettiği kurumlardan ve bunları oluşturan halktan alıyor. Kurumların katılımıyla ve başvurusuyla şekillenen üst düzeyde bir yapı olan kent konseyleri akıl meclisi diye tanımlayabileceğimiz oluşumlardır.
Günümüzdeki sorunların çokluğu karşısında ve dünyaya dayatılan çılgın yaşam modelinin cazibesi ve teslimiyetçiliği ile beraber çağımız insanında umutsuzluk duyarsızlık ve çözümsüzlük duyguları yoğunlukla gözlemleniyor. Ama bu durum bizleri çaresizliğe itmemeli. Daha güzel bir dünya ve yaşanacak bir çevre şehir için hepimiz ve tüm kurumlar daha çok çalışmalıyız. Toplumsal sorumluluk projelerinde ve oluşumlarda daha fazla çaba sarfetmemiz gerekiyor. Bugünkü yaşam şeklimizle devam edersek gelecekte yaşanılmaz ve katlanılmaz olaylarla karşılaşacağız.
Yukarıdaki saydığım sebepler dolayısıyla ülkemizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün "Yurtta barış, dünyada barış" hedefi, barışcıl ve demokratik bir ortam ilkesiyle, hemşehrilik bilinciyle, güzel ve temiz bir gelecek/şehir hayali hedefiyle Ödemiş Kent Konseyi ve tüm üyeleri olarak faaliyetlerimizi gerçekleştirme gayreti içindeyiz.
Ortak hedeflerle genel kurulumuza katılan tüm üyelerimize, diyalog kurduğumuz ve bizlere destek veren tüm kurumlara, Başta Ödemiş Belediyesi, İzmir Büyük Şehir Belediyesi temsilciliği, Kamu kurumları temsilcileri, diğer sivil toplum kuruluşlarına ve bilhassa tüm faaliyetlerimizde bize yardımcı olan basın mensubu arkadaşlarımıza yürekten teşekkür ediyorum.
Genel kurulumuzun hepimize, şehrimize, ülkemize ve yaşadığımız dünyaya hayırlı olmasını diliyorum."
Genel kurul kararları çerçevesinde Ödemiş Kent Konseyi bünyesinde faaliyet gösterecek meclisler: Kadın Meclisi, Gençlik Meclisi, Mahalle Meclisi, Çocuk Meclisi, İmar Meclisi, Esnaf Meclisi, Kültür-Sanat Meclisi, Engelli Meclisi, Tarım ve Hayvancılık Meclisi, Çevre ve Şehircilik Meclisi.

Dilek ve temennilerin ardından toplantı sona erdi.